Isamu Noguchi híres dohányzóasztala olyan népszerű, mint valaha – Belevetjük magunkat a tervezés mögötti történelembe

Biztosan látta, akár a legmenőbb barátja nappalijában, egy valódi múzeumban, saját álom dohányzóasztalának Pinterest tábláján – vagy talán éppen a kosárban ül, de azt kutatja, hogy ez az igazi kattintasz "megvesz." És bölcs dolog lenne ezt megtenni, mert rengeteg másolat létezik (erről bővebben egy perc alatt!). A kérdéses ikon: A Noguchi táblázat.

Átlátszó üveglapja a szobrászatú faalap tetején irigylésre méltó kiegészítője a minimalista és a középkor közepéig terjedő belső tereknek, ez a rugalmasság növelte láthatóságát a közösségi média korában. A tömeggyártás és a másolatok fellendülésével azonban az internetes korszak sajnálatos hatásai, bár a klasszikus asztallal (vagy gyakrabban annak leütésével) gyakran találkozhatunk a digitális vadvilágban, anélkül, hogy sok kontextus lenne az eredeti alkotóról. A darab valódi megértéséhez azonban szükség van egy pillantásra a mögötte álló művészre, Isamu Noguchira.

Noguchi japán amerikai művész és tervező, Yonejiro (Yone) Noguchi japán költőtől és Léonie ír amerikai oktatótól született Los Angelesben 1904 -ben. Első éveit Japánban töltötte, miután édesanyja odaköltözött édesapjához, és megtanulta a japán fafeldolgozási technikákat. az asztalos segítésével, aki édesanyja otthonát építette Chigasakiban, a japán Kanagawa városában. Japánban angol nyelvű merítőprogramban tanult, de érdeklődését fejezte ki, hogy tizenhárom éves korában visszaköltözik szülőföldjére.

"A művészetnek eggyé kell válnia a környezetével." – Isamu Noguchi

Noguchit végül felvették az indianai Interlaken iskolába, és visszatért az Egyesült Államokba, ahol az iskola alapítója, Edward Rumely vette fel. Rumley sürgette Noguchit, hogy tanuljon orvostudományt, de kreatív karrierre törekedett, ezért Rumley tanoncot szervezett Gutzon Borglum szobrászművésznél.

noguchi szoborral Eliot Elisofon

Habár Noguchi 1922 -ben beiratkozott a Columbia premediciális tanulmányaira, a fiatal alkotó tovább fejlesztette szobrászat iránti szeretetét, miközben éjszakai tanfolyamokon vett részt (anyja biztatta, aki ekkor újra találkozott vele New Yorkban). Végül Párizsba utazott, hogy Constantin Brâncuși úttörő művész irányítása alatt tanuljon, köszönhetően annak, hogy elnyerte a John Simon Guggenheim ösztöndíjat Párizsba és a Távol -Keletre..

Noguchi nagy hatással volt rá a modernizmus és az absztrakció az 1920 -as és 1930 -as években, de a hagyományos ecsetrajzot is tanulmányozta Qi Baishi alatt, és később két művészrel dolgozott együtt Diego Riveria alatt Mexikóvárosban. 1929 -re első munkája, a Ruth Parks (1929) a Whitney Múzeumban került elhelyezésre. Ahogy folytatta a stúdiómunkát, és mellszobrokat és portrékat rendelt, a közvélemény tudatossága növekedni kezdett a munkája körül.

"Bármilyen anyagot, bármilyen akadály nélküli ötletet, amely az űrbe születik, szobrászatnak tartom." – Isamu Noguchi

De a negyvenes évek elején a Pearl Harbor elleni támadást követően a japán amerikaiakkal szembeni rasszizmus gyorsan felerősödött. Noguchi a Nisei Writers and Artists Mobilization for Democracy nevű csoport szókimondó alapító tagja volt, amelynek célja a japán -amerikai hazafiság nyilvánosságra hozatala volt, végső soron a japán amerikaiak rasszista elnyomása és internálása elleni érdekképviselet egyik formája. Valójában Noguchi önként belépett a Colorado River Relocation Centerbe, az arizonai Postonba, "remélve, hogy segítséget nyújthat az internálás környezetének javításával," de végül akarata ellenére ott tartották, a többi internált japán amerikaival együtt. Végül hét hónappal később távozhatott, és újra művészként és alkotóként merült.

„Végre szabad voltam," Noguchi a Központban töltött idő után ezt mondta: "Mostantól elhatároztam, hogy csak művész leszek."

Tekintse meg ezt a bejegyzést az Instagramon

A Design Within Reach (@designwithinreach) által megosztott bejegyzés

1940-ben Noguchi megalkotta első bútorterveit, elindítva egy sikeres műfajt, amely magában foglalta azt az ikonikus üveglapos asztalt, amelyet az amerikai gyártó, Herman Miller készített, majd egy másik modern design csillag, George Nelson vezetésével. A táblázatot széles körben nyilvánosságra hozták, amikor Nelson cikkének illusztrálására használták "Hogyan készítsünk asztalt."

"A gyönyörű szobrászati ​​gyakorlat mind a művészetben, mind a dizájnban, a Noguchi asztal kifejezetten alábecsült és lenyűgöző 3 részes egyensúlyozó aktus," körülír Herman Miller webhelye. Ívelt faalapjával és egyszerű üvegfelületével a darab egyszerre ötletes és praktikus, átgondoltan kalibrálva a lenyűgöző egyszerűség érdekében.

Pályafutása során Noguchi rengeteg anyaggal dolgozott, és mindig művészként nyújtotta magát, többek között megtervezte a díszleteket Martha Graham modern táncosnak, nyilvános játszótereket Al Moana, Honolulu, Akari fények számára és még sok mást. 1951 -ben kidolgozta a terveket egy másik ikonikus otthoni elemhez: Akari fényszobraihoz, modern riffjeihez hagyományos japán anyagokból.

Ezt a tartalmat az Instagramból importálják. Előfordulhat, hogy ugyanazt a tartalmat más formátumban is megtalálja, vagy további információkat talál a webhelyükön. Tekintse meg ezt a bejegyzést az Instagramon

A Sputnik Furniture (@sputnik_furniture) által megosztott bejegyzés

Manapság rengeteg Noguchi ihlette asztal található a piacon, az eredeti Noguchi darabok mellett. Ha kíváncsi arra, hogyan lehet megtudni, hogy valóban eredeti dizájnról van -e szó, akkor az eredeti gyártótól, Herman Millertől kell vásárolnia, vagy egy megbízható viszonteladóval kell együttműködnie – például egy ellenőrzött régiségkereskedővel vagy egy olyan oldallal, mint Székes vagy 1. dibik – ki lesz őszinte arról, hogy honnan szerezték be (ezt a fórumot mélyreható, hogyan lehet elmondani a valódi üzletet).

Bárhogy is döntesz a vásárlás mellett, ez a darab kétségtelenül méltó befektetés.

Vásároljon hiteles Noguchi asztalokat:

Noguchi táblázat Noguchi Table Vintage chairish.com $ 4,000.00 VÁSÁROLJ MOST Noguchi kormánylapasztal Noguchi kormánylapasztal Herman Miller 1270,75 USD VÁSÁRLÁS MOST Noguchi táblázat Noguchi Table Herman Miller dwr.com 1 695,75 $ VÁSÁRLÁS MOST

Kövesse House Beautiful -t tovább Instagram.

Ezt a tartalmat harmadik fél hozza létre és karbantartja, és importálja erre az oldalra, hogy segítsen a felhasználóknak megadni e -mail címüket. Erről és hasonló tartalmakról további információkat talál a piano.io oldalon >