Nacionalno povjerenje želi vašu pomoć u pronalaženju utjecajnih mjesta u ženskoj povijesti

The Nacionalni fond za očuvanje povijesti treba vašu pomoć. 26. kolovoza obilježava se 100. godišnjica glasačkog prava žena, ali kao nacija još uvijek užasno zaostajemo što se tiče očuvanja ženske povijesti. Samo mali postotak mjesta navedenih u Nacionalnom registru povijesnih mjesta povezan je s ženskom poviješću – činjenica koja ne čudi kad se uzme u obzir da se veći dio 20. stoljeća pokret očuvanja usredotočio uglavnom na održavanje domova predsjednika i drugi bogati bijelci.

Nacionalno povjerenje želi to promijeniti. “Radili smo desetljećima kako bismo naš rad učinili inkluzivnijim, ali to je sada važnije nego što je ikada bilo”, rekao je Paul Edmondson, predsjednik organizacije, za House Beautiful. “Svatko od nas pomaže u definiranju naše američke priče – naše povijesti – i nismo iskreni ako mjesta koja očuvamo ne odražavaju tu različitost.”

america usa massachusetts država berkshire area lenox town planina kuća edith wharton edith wharton bila je dobitnica pulitzerove nagrade američki romanopisac i dizajner Mount, dom Edith Wharton u Lenoxu, Massachusetts. AGFGetty Images

Do sada je Nacionalno povjerenje identificiralo 838 mjesta povezanih s ženskom poviješću i ima cilj otkriti 1.000 mjesta do 26. kolovoza. Tu su domovi slavnih autorica poput Edith Wharton, Willa Cather i Joan Didion; kuća Betsy Ross u Philadelphiji; boravišta abolicionista poput Sojourner Truth -a, Harriet Tubman (prikazano na preskoku ovog članka) i Harriet Beecher Stowe; i dvorac Hearst, koji je izgradila Julia Morgan, prva žena koja je postala licencirani arhitekt u Kaliforniji. Druge web stranice slave žene pionirke poput Amelije Earhart i ekologinje Rachel Carson. Postoje škole, sveučilišne zgrade, bolnice i hoteli. Ova mjesta pričaju priče o utjecajnim Amerikankama, borbama koje su podnijele i doprinosu koji su dali za poboljšanje života svojih sugrađana.

“Važni doprinosi žena oblikovali su svaki aspekt našeg društva, a povijesna mjesta snažni su kamen temeljac za razumijevanje priča o njihovim izazovima i trijumfima”, kaže Edmondson.

Veći dio američke povijesti žene su živjele u sjeni svojih muževa, muške rodbine i kolega. Uzmimo za primjer Lee Krasner, suprugu Jacksona Pollocka i talentiranog slikara, čije je pravo dom i studio u Hamptonsu je nacionalna povijesna znamenitost. Ili Edith Farnsworth, koja je naručila Ludwiga Miesa van der Rohea za dizajn njezin kultni dom. “Kuća Farnsworth dugo se pripisivala isključivo kao remek djelo istaknutog muškog arhitekta koji ju je projektirao, ali je sada prepoznata i kao proizvod njene vizionarske vlasnice i stanara, dr. Edith Farnsworth”, objašnjava Edmonson.

“Vrijedi napomenuti da su sami pokret očuvanja u velikoj mjeri stvorile i njegovale žene jer su se udružile kako bi spasile mjesta poput Mount Vernona, doma predsjednika Georgea Washingtona i Cedar Hill, dom Fredericka Douglassa”, nastavlja Edmonson, ističući „naslijeđe žena kao čuvarica naše kulture“.

dom betsy ross, tvornice prve američke zastave, betsy Dom Betsy Ross, u Philadelphiji. John GreimGetty Images

Jackie O. radila je na obnovi Bijele kuće tijekom JFK -ovog mandata, a kasnije je spasila njujorški Grand Central Terminal od rušenja. Barbara Baer Capitman suosnivačica je Lige za očuvanje dizajna u Miamiju 1975. godine, uspjevši spasiti 800 zgrada u stilu Art Deco u Miami Beachu. Susan Pringle Frost osnovala je ono što će postati Društvo za očuvanje Charlestona i uspjela stvoriti prvu nacionalnu povijesnu četvrt. Moramo poštovati njihov doprinos i nastaviti raditi na očuvanju povijesnih mjesta za uživanje svih Amerikanaca.

kuća Farnsworth, koju je projektirao i izgradio modernistički arhitekt ludwig mies van der rohe između 1 Kuća Farnsworth, koju je Edith Farnsworth naručila od Ludwiga Miesa van der Rohea. BuyenlargeGetty Images

Prema Edmondsonu, kampanja Nacionalnog povjerenstva za mjesto gdje su žene stvarale povijest započela je laganim lansiranjem krajem prošle godine. “Uz velikodušnu podršku American Expressa, dali smo gotovo 2 milijuna dolara bespovratnih sredstava za projekte očuvanja na povijesnim mjestima gdje su žene ušle u povijest u američkim zajednicama Main Street”, rekao je. “Ove godine, dok slavimo 100. godišnjicu glasačkog prava žena, gradimo na tom početnom daru.” Dar od Benjamina Moora u iznosu od 100.000 dolara pomoći će u financiranju projekata slikanja na povijesnim mjestima. No, pred njima je još dug put.

Ako možeš donirati, sjajno, ali čak i ako ne možete, Nacionalnom trustu je potrebna vaša pomoć identificirati mjesta na kojima su žene ušle u povijest. Edmonson dodaje: “Ako znate mjesto u svojoj zajednici gdje su žene ušle u povijest, svakako ga dodajte na popis i učinite prvi korak koji može pomoći očuvanju tog mjesta za generacije koje dolaze.”

Pratite House Beautiful na Instagram.

>